Ο Σίμων Συλαίδης είναι ο καλλιτέχνης πίσω από το κίνημα του «Urban Calligraphy». Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984 και η αγάπη του για την καλλιγραφία ήταν το εισιτήριο ώστε να φτάσει στα πιο απίστευτα μέρη παγκοσμίως, ώστε να μελετήσει και να πειραματιστεί πάνω σε αυτή την τέχνη.
Highlights στο ταξίδι της τέχνης μέχρι στιγμής, είναι η επιλογή του από τον διεθνούς φήμης designer Philippe Starck για να διακοσμήσει ένα από τα πιο καινοτόμα κτήρια του, το ‘Le Nuage’,στο Μονελιέ της Γαλλίας καθώς επίσης και η επιλογή του ως το κεντρικό πρόσωπο της παγκόσμιας καμπάνιας της εταιρίας Adam Opel, όπου ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας την τέχνη της καλλιγραφίας μετατρέπει το νέο Opel Corsa σε πινέλο.
Και αν δεν σου φτάνουν αυτά τα «τυπικά», εμείς βρήκαμε το Σίμωνα και μας είπε πράγματα για πτυχές της τέχνης αλλά και της προσωπικότητας του που δε γνωρίζαμε, μέχρι σήμερα.
Πάμε να ρίξουμε μία ματιά σε όλα αυτά που μας εκμυστηρεύτηκε!
Τι είναι αυτό που σε συνδέει με την τέχνη της καλλιγραφίας; Έχει κάποιο ξεχωριστή σημασία η τέχνη αυτή για εσένα;
Ξεκίνησα να έρχομαι πιο κοντά και ουσιαστικά να υπηρετώ την τέχνη της καλλιγραφίας, ξεκινώντας αρχικά με την αγάπη που έχω προς τη γραφιστική, όπως επίσης και από επιρροές από χώρο του graffiti, που είχα από μικρό παιδί. Πολλά είναι τα στοιχεία εκείνα που με κάνουν να νιώθω βαθιά συνδεδεμένος με την τέχνη αυτή, καθώς έχει καταφέρει να με κάνει να συναντήσω και να συνεργαστώ με πλήθος σημαντικών ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα, που ο καθένας με το δικό του στίγμα με έχει σημαδέψει. Φυσικά, να αναφέρω πως δε θα μπορούσα παρά να είμαι ευγνώμων και να θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο για όλα εκείνα που η τέχνη αυτή μου έχει επιστρέψει ως ανταμοιβή για τη συμβολή μου και την αφιέρωσή μου σε αυτήν. Η καλλιγραφία έχει συνδεθεί με κάποιες από τις πιο όμορφες και αξέχαστες στιγμές της ζωής μου και είναι το μέσο έκφρασης που επιλέγω προς την ελευθερία.
Ασχολείσαι αποκλεστικά με την καλλιγραφία; Ή η τέχνη αυτή απότελεί ένα χόμπυ;
Η κύρια ασχολία και δραστηριότητά μου είναι στο χώρο του WebDesign / Mobile Application Development, όπου διατηρώ και σχετική εταιρία που δραστηριοποιείται στο τομέα αυτόν. Σε καμία περίπτωση δε μπορώ να πω πως η καλλιγραφία είναι για εμένα απλά ένα επάγγελμα, ή έστω ένα χόμπυ. Δεν την κοίταξα ποτέ έτσι. Μέλημά μου είναι σε κάθε έργο που αναλαμβάνω να είναι όσο καλύτερος γίνεται από το προηγούμενο, να εξελίσσω τον εαυτό μου αλλά και το αποτέλεσμα που έχω. Μοναδική λύση για να έρθεις στο επίθυμητό επίπεδο εξέλιξης και αποτελέσματος είναι να είσαι απόλυτα πειθαρχημένος και αυστηρός, ακριβώς όπως θα έκανες και στην επαγγελματική σου ζωή.
Η χρηματική απολαβή και γενικότερα το τι θα κερδίσω σε σχέση με υλικά αγαθά ποτέ δεν ήταν κινητήρια δύναμη στο μυαλό μου. Αυτός είναι και ο λόγος που πάει καλά η ενασχόλησή μου με την καλλιγραφία. Η εμπειρία αλλά και το ταξίδι που θα κάνω διαμέσου αυτής της τέχνης είναι και τα πιο σημαντικά αποκτήματα που θα μπορούσα ποτέ να αποκοδομήσω. Το να γνωρίζεις να κοιτάζεις τα πράγματα με απλότητα και να επιλέγεις τον πιο απλό δρόμο, είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στο να ‘’ανεβαίνεις’’ όλο και πιο ψηλά σε ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις.
Καμιά φορά σκέφτομαι τι θα γινόταν αν διέθετα όλο τον προσωπικό μου χρόνο στην τέχνη της καλλιγραφίας και μόνο στην ιδέα τρομάζω! Τα αποτελέσματα θα ήταν εξωπραγματικά! Δυστυχώς πάντα είχα περιορισμένο χρόνο για να δίνω μόνο σε ένα αντικείμενο, αφού απασχολούμαι καθημερινά με διαφορετικά αντικείμενα, οπότε προσπαθώ να μοιράζω το χρόνο που απομένει σε πράγματα που αγαπώ.
Μπορείς να μας περιγράψεις τι ακριβώς είναι το ‘Urban Calligraphy’; Πως επιλέγεις τα σημεία στα οποία θα ζωγραφίσεις;
To «Urban Calligraphy» είναι η καλλιγραφία που βρίσκεται στο αστικό περιβάλλον. Δεν παραμένει μόνο σε μία κόλα χαρτί αλλά μπορεί να διαφύγει σε κάποιο μεγαλύτερο καμβά, στο εξωτερικό περιβάλλον. Επιλέγω μέρη που έχουν να εξιστορίσουν μία ιστορία για να φιλοξενήσουν τα έργα μου και όχι μέρη σε κάποιο κεντρικό σημείο, που προσεγγίζει εύκολα ο κόσμος. Όσο πιο απομακρισμένο και εγκαταλελημένο είναι ένα μέρος, τόσο περισσότερο με ελκύει για να το χρησιμοποιήσω σαν καμβά και να το διακοσμήσω με την τέχνη μου. Είναι η ατμόσφαιρα που προσπαθώ να βγάλω. Επιλέγω πάντα τη φυσική επιφάνεια του τοίχου αλλά και τις αλλοιώσεις που μπορεί να έχει από το φυσικό περιβάλλον, γιατί πιστεύω πως ο χρόνος και αυτά που αφήνει πίσω του είναι το καλύτερο φόντο για κάθε έργο. Στόχος μου είναι να χρησιμοποιέιται όσο λιγότερη μπογιά γίνεται, ακόμα κι αν μιλάμε για μεγάλα έργα, ώστε να νιώθω σε μεγαλύτερο βαθμό τον έλεγχο και πως αποφεύγω κάθε είδους σπατάλη.
Αφού περάσει καιρός επισκέπτομαι ξανά μέρη στα οποία έχω ζωγραφίσει έργο και βλέπω τον τρόπο με τον οποίο η φύση έχει εισβάλλει και έχει δώσει το δικό της στίγμα σε αυτό. Το συναίσθημα είναι πραγματικά μαγικό όταν βλέπεις πώς ένα έργο αφήνεται και γίνεται ένα με εκείνη.
Η τέχνη της καλλιγραφίας είναι τόσο εικόνα όσο και γράμματα. Από κάποιους θεωρείται ως το απόλυτο είδος τέχνης. Ο τρόπος με τον οποίο παίρνεις έναν απλό χαρακτήρα και να τον μεταμορφώνεις, δίνοντάς του ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο σε κάθε μία πινελιά, το κάνει να φαίνεται σα να μην υπάρχουν όρια στη δημιουργία.
Ποιά είναι η πηγή της έμπνευσης σου για τα έργα σου;
Βρίσκομαι συνεχώς σε διάφορα ταξίδια, λόγω υποχρεώσεων όλων των πεδίων με τα οποία ασχολούμαι, τόσο της εταιρίας, όσο και της καλλιγραφίας. Σίγουρα, αστείρευτη πηγή έμπνευσης αποτελεί το γεγονός ότι έρχομαι σε επαφή με νέους ανθρώπους, τέχνες και στοιχεία πολιτισμών.
Πριν δύο χρόνια πρωταγωνίστησες στην παγκόσμια καμπάνια της Opel, για το Opel Corsa. Πώς ήταν αυτή η συνεργασία;
Μαζί με την San Yalemos, ζωγραφίσαμε μια καλλιγραφία σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Με το ταλέντο της στην οδήγηση και με εμένα να μετατρέπω το αυτοκίνητο Opel Corsa σε πινέλο σχηματίσαμε ένα τεράστιο έργο στην έρημο. Μπορώ να πω πως με ταλαιπώρησε ιδιαίτερα το γύρισμα καθώς ‘έφαγα΄ πάρα πολύ σκόνη και χώμα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων!
Δε μπορώ να ξεχάσω την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων που έπρεπε να δώσουμε το κάτι παραπάνω. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, μπήκα πρώτη φορά στη ζωή μου γεμάτος λάσπες, όπου πραγματικά άφηνα αποτύπωμα σε κάθε μου βήμα στο πάτωμα!
Ο μόνος χαρακτηρισμός που ταιριάζει στο όλο γεγονός είναι πως ήταν μία αξέχαστη εμπειρία στο σύνολό της, που ήταν τόσο γεμάτη που δε μπορούσα να αντιληφθώ το τι ζω.
Μία ακόμη δυναμική συνεργασία ήταν και με τον designer Phillipe Starck. Πες μας λίγα λόγια για την εμπειρία αυτή.
Ένα από τα πιο δύσκολα project που έχω αναλάβει έως τώρα. Ο λόγος για ένα ολόκληρο κτίριο στο Montpellier της Γαλλίας. Ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος και αυτό έκανε το έργο ακόμα πιο δύσκολο. Το ‘Le nuage’ είναι ένα 5ώροφο κτίριο, το οποίο μοιάζει με ένα τεράστιο φουσκωτό σύννεφο, εξού και το όνομα που στα γαλλικά σημαίνει σύννεφο.
Ο Starck ως designer φημίζεται για την τρέλα και βλέποντας το όνομα του πραγματικά αναρωτιόμουν τι θα με περιμένει. Το project είχε διάρκεια 12 μέρες περίπου. Έπρεπε να δουλεύω από το πρωί έως πολύ αργά το βράδυ ώστε να είμαστε μέσα στα χρονικά πλαίσια. Ήμασταν οι τελευταίοι που φεύγαμε από το κτίριο σχεδόν ξημερώματα, ενώ όλα τα άλλα συνεργεία είχαν ήδη σταματήσει. Τις περισσότερες μέρες δεν είχαμε καν χρόνο να φάμε φαγητό. Με την ολοκήρωση του έργου, δημιουργήθηκαν περίπου 80 μέτρα καλλιγραφίας, μέρος των οποίων ήταν και 3 μεγάλα ταβάνια.
Σίγουρα δε θα ξεχάσω ποτέ την μεγάλη πίεση που υπήρξε ώστε να ολοκληρωθεί το project σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Είδα τα όρια μου και τα ξεπέρασα σε στιγμές άκρως απαιτητικές, που η κούραση σε καταβάλει και κοντράρεται με τη δημιουργικότητα που θα πρέπει να βγάλεις προς τα έξω. Πραγματικά νιώθω διπλά ευεργετημένος από αυτό το project.
Έχεις κάποια αγαπημένη λέξη; Την έχεις χρησιμοποιήσει σε κάποιο από τα έργα σου;
Συνήθως οι λέξεις που επιλέγω κρύβουν μεγάλη δύναμη και μεταδίνουν την ελπίδα στους ανθρώπους. Όλες οι λέξεις που αποτελούν motivation είναι αγαπημένες, χωρίς να έχω κάποια συγκεκριμένη για να την ξεχωρίσω.
Θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου ως καλλιτέχνης;
Προσπαθώ να αποφέυγω τους τίτλους και τις κατηγοροποιήσεις τόσο στην τέχνη όσο και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μου. Δεν ξέρω αν είμαι καλλιτέχνης, αλλά σίγουρα υπηρετώ μια τέχνη πολυ κρύβει άπειρο κάλλος. Αισθάνομαι πως είμαι ο Simon και ό,τι πειραματίζομαι καθημερινά στην καλλιγραφία. Ακόμα και ένας να αγαπά αυτό που κάνω, θα είμαι κοντά του. Αν δε είναι περισσότεροι, πάλι θα είμαι κοντά τους.
Ετοιμάζεις κάποιο καινούργιο project στο προσεχές μέλλον;
Εδώ και αρκετό καιρό ετοιμάζω το νέο μου video. Χρειάζεται μεγάλο διάστημα για να υολοιηθεί καθώς πολλά πράγματα όσο περνά ο καιρός δεν με ικανοποιούν και προσπαθώ ξανά και ξανά, παλεύοντας για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πότε πρέπει να κάνεις release κάποια επερχόμενη δουλειά. Το βίντεο όμως έρχεται σύντομα και το αποτέλεσμα είμαι σίγουρος πως θα δικαιώσει καθέ θυσία και την αναμονή.
Τι θα μπορούσες να συμβουλέψεις τα νέα παιδιά που αγαπούν την τέχνη, ως προς τις επιλογές που θα κάνουν για το μέλλον τους;
Δε νιώθω πως είμαι σε θέση να δίνω συμβουλές, αλλά αν κάτι έχω μάθει από την εμπειρία μου στο χώρο, είναι πως πάντα πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου και να δίνεις τα πάντα για να υπηρετείς το μεγάλο σου πάθος. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, μα αν είσαι συγκεντρωμένος και προχωράς κάποια στιγμή θα κοιτάξεις πίσω σου και θα νιώσεις πως οι κόποι σου άξιζαν μέχρι τελευταία σπιθαμή. Η αγάπη για την τέχνη, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει αυτή, είναι ένα συναίσθημα που αν το διαχειριστείς σωστά θα μετατραπεί σε δύναμη που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις κάθε ερωτηματικό στη ζωή σου. Είτε έχεις υποστήριξη από το περιβάλλον σου, είτε όχι. Να υποστηρίζετε πάντα τα όνειρα σας!